Medya, seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesi için yaşamsal işlevlere sahip.
Peki Adil ve Özgür Seçimler İçin Nasıl Bir Medya?

Demokratik siyasi rejimlerde, vatandaşlar olarak verdiğimiz oylar siyasete katılımımızın en önemli araçlarından bir tanesi. Oy verirken tercihlerimizi sağlıklı belirleyebilmek için ve doğru tercih yapabilmek için önümüze sunulan alternatifler hakkında bilgi sahibi olmamız ise yaşamsal.

Aynı zamanda adil bir seçim rekabeti için adayların ve siyasi partilerin vaatlerini ve görüşlerini eşit imkanlarla bizlerle paylaşması gerekiyor.

Tüm bunlar ifade özgürlüğü ve alternatif bilgi kaynaklarına ulaşma hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınmış olmasıyla yakından ilişkili. Seçim sürecinde de medya bu bağlamda yaşamsal işlevlere sahip.

Hem kamusal hem özel medya kuruluşları, seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesi için üç temel ve yaşamsal işlevi yerine getiriyor:

  • Medya seçimlerde rekabet eden aday ve siyasi partilerin, vatandaşlara kendi politika ve vaatlerini anlatmaları için bir platform işlevi görüyor; vatandaşların tercihlerini belirlemesinde önemli bir araç oluyor.
  • Medya seçim sürecindeki seçmen kaydı, seçim bölgeleri ve diğer birçok konuda vatandaşları bilgilendiriyor.
  • Son olarak medya seçimlerin adil ve özgür bir ortamda yapılıp yapılmadığına ilişkin nesnel bilgi sunarak seçimlerin demokratik kriterleri yerine getirmesine katkı sağlıyor.

Medyanın adil ve özgür seçimler için tüm bu işlevleri yerine getirebilmesi ise bağımsız ve özgür olmasına bağlı.

Seçim sürecinde özgür, bağımsız ve çoğulcu bir medya yoksa:

  • Seçmenler olarak tercihlerimizi belirlerken gerekli bilgiye sahip olamıyoruz.
  • Eğer bir siyasi parti ya da aday eşitsiz şekilde medyada görünürlük kazanıyor ya da diğer partiler eşitsiz şekilde görsel ve işitsel medya yayınlarında yer buluyorsa adil ve demokratik rekabet de ortadan kalkıyor.
  • Bağımsız, tarafsız ve nesnel bilgi üreten bir medya yoksa seçmenler olarak seçim süreci hakkında doğru bilgilendirilmemiş oluyoruz.
  • Son olarak bağımlı ve özgür olmayan bir medya seçimlerin demokratik kriterleri yerine getirecek bir biçimde yapılması yönünde izleme yapamıyor.

Adil ve özgür seçimler için bağımsız, özgür ve seçim sürecinde tarafsız yayın yapan bir medya için:

  • Medya alanını düzenleyen ve denetleyen kurumlar yürütme erkinden bağımsız olmalı.
  • İfade özgürlüğü ve alternatif bilgi kaynaklarına ulaşma hakkı bağımsız ve tarafsız yargı erkiyle güvence altına alınmalı.
  • Seçimlerin işleyişine, adaylara ya da siyasi partilere ilişkin haberler nesnel kriterlere dayandırmalı; fikir ile doğru bilgi arasındaki ayrım haberlerde net şekilde belirtilmeli.
  • Özellikle devlet yayın organları seçimde rekabet eden her partiye ve adaya eşit derecede yer vermeli, her aday ya da siyasi partinin medya üzerinden seçmenlere mesaj verebilmesi sağlanmalı.
  • Seçim sürecini olumsuz etkileyecek nefret dili gibi çeşitli söylemler, bağımsız ve tarafsız düzenleyici kurumlar ve medya kuruluşları içerisindeki denetim mekanizmasıyla engellenmeli.

Seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesi medyanın bağımsız, tarafsız ve özgür olmasına bağlı!