14 Mayıs 2023’te gerçekleşecek seçimler için siyasi partiler seçim bildirgelerini açıklamaya başladı. Peki siyasi partiler iktidara geldiklerinde vaatlerini yerine getiriyor mu? 
Gözümüz Demokraside kampanyamız kapsamında hazırladığımız “2018 Seçim Bildirgeleri Üzerinden Türkiye’de Denge ve Denetleme Sistemi” başlıklı değerlendirmemiz ile iktidarın ana bileşeni AK Parti’nin 2018 seçim bildirgesini analiz ediyoruz.

AK Parti’nin 2018 seçim bildirgesinde hangi vaatler yer alıyordu? Bugün bu vaatler ne ölçüde gerçekleştirildi? sorularını değerlendirirken, Türkiye’de demokratik denge ve denetleme sisteminin son seçimlerden günümüze geçirdiği değişimi de ortaya koyuyoruz:

“Bu süreçte yasama, kanun yapma ve yürütmeyi denetim yönünden oldukça işlevsiz hale gelmiş, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı büyük ölçüde erozyona uğramış ve vatandaşların yargı kurumlarına güveni oldukça azalmıştır. Yürütme erki şeffaflık, hesap verebilirlik ve liyakat prensiplerini hayata geçirmemiş ve yolsuzluk seviyesi artmıştır. Denge ve denetleme sisteminde hayati öneme sahip bağımsız ve özgür medya ve sivil toplum alanları oldukça daralmıştır.”

Okumak için tıklayın.