Katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi güçlendirecek önemli etkenlerden biri de “Aktif Vatandaşlık”.
Peki Seçim Sürecinde Aktif Vatandaşlık Neden Önemli?

Cumhuriyetin 2. yüzyılında gerçekleşecek ilk genel seçim, vatandaşlar olarak hepimiz için önemli. Demokratik bir seçim süreci için ise üzerimize düşen sorumluluklar var. 

Bu sorumlukların bilincinde olmak, seçim süreçlerine ilişkin farkındalığımız artırmak da “Aktif Vatandaşlık” bilinciyle doğrudan ilgili. 
Peki, en temel demokratik hakkımızı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, seçim sürecinde oy vermenin ötesinde ne gibi haklara sahibiz?

  • Öncelikle; nüfus müdürlüğünde kayıtlı yerleşim yeri adresinde oy kullanma zorunluluğumuz var. Seçimlerde oy kullanmak için seçmen kütüğüne kayıt olmamız, bunun için de ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanı yapmamız gerekiyor.
  • Unutmayalım ki askı süresi içinde adres değişikliği yapılmazsa kayıtlı olduğumuz sandık dışında oylarımızı kullanamayız.
  • Seçim öncesi dönemde, sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra nerede oy kullanacağımızı YSK web sayfasından kontrol edebiliriz.
  • Nerede oy kullanılacağının belirlenmesinden sonra ise hazırlanan ve biz seçmenlere dağıtılan seçmen bilgi kağıdını dikkatle incelemeliyiz. Bu belge bize ulaşmazsa YSK üzerinden bu bilgilere ulaşabilir ve dökümünü alabiliriz.

Seçimlerde nasıl aktif rol alabiliriz? 

Aktif vatandaşlar olarak; bağlı bulunduğumuz ilçe seçim kuruluna başvuruda bulunarak sandık kurullarında görev alabiliriz. 
Seçim sürecinde tespit ettiğimiz usulsüzlüklere ya da il ilçe sandık kurullarının kesin olmayan kararlarına karşı şikayet ve itirazda bulunma hakkımızı kullanabiliriz.

Aktif vatandaşlar olarak seçim sürecinde bilmemiz gereken kuralların ve haklarımızın farkında olmalıyız. Bunun için de seçimlerle ilgili kanunları dikkatle okumalı ve farkındalık seviyemizi arttırmalıyız.

Katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi güçlendirecek olan “aktif vatandaşlık” bilinci, demokratik seçimler için de yaşamsal.